С митинга показваме, че има алтернатива на протестите, заяви Антон Кутев
С митинга показваме, че има алтернатива на протестите, заяви Антон Кутев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Задачата е да дойдат 50 000 души на митинга".

Това заяви в „Седмицата" на Дарик Антон Кутев от левицата.

Той побърза да уточни, че участието на митинга не е по задължение, а според личните усещания на симпатизантите на управляващите.

Кутев добави, че от БСП не са договаряли и влакове, с които привържениците на партията да дойдат до София, подобно на ДПС.

„С митинга показваме, че има алтернативна гледна точка - и на протестите, и на агресивните опити за преврат в България. Тази алтернативна гледна точка никак не е малка", добави социалистът.

По думите му в провинцията са преобладаващо мнозинство хората, които подкрепят действията на правителството и парламента.

„Затова организираме симпатизантите на БСП - да си кажат думата. Ние не искаме да наслагваме омраза и да радикализираме обществото, целта на БСП е да подредим нещата - да изглеждат разумни и смислени и държавата да работи", каза още Кутев.

Според него е чисто съвпадение, че съвпадат митингите на ГЕРБ и на управляващите, като това дори било неприятно на БСП.

„Ако мерим митингите, нашият ще е значително по-голям, но не е това важното - тук става дума за доказателство на това, че има легитимна гледна точка, има хора, готови да излязат и да подкрепят правителството", обясни той.

Кутев уточни, че според него не е правилно държавните служители да участват в протести и въпросът дали трябва да се уволняват заради това бил сложен.

„Когато си на държавна служба, трябва да знаеш, че твоите действия са публични и трябва да се въздържаш от такива неща", каза още червеният депутат.

Той коментира и „опорните точки", свързани с протестите, които изтекоха в медиите:

„Няма проблем, че има такива опорни точки или че ги правят от МВР. Обаче е административна грешка на човека в пресцентъра на МВР, че е използвал квалификации, които не са допустими", допълни Кутев.