С масови протести заплашват ромите от Столипиново
С масови протести заплашват ромите от Столипиново / снимкa: Дарик - Пловдив

Започваме масови протестни шествия, ако не ни обърнат внимание. Това заяви общинският съветник от ДПС Яшар Асан по време на днешния протест на роми от пловдивския квартал „Столипиново". 

Над 200 души се събраха  на площада на ул. „Елба" в махалата, където митингът беше открит с химна на България.

Хората се оплакаха, че живеят в мизерия и мръсотия, а децата им си играят в обратните води в следствие, на което се разболяват. Водата стига едва до втория етаж, Бърза помощ пък отказвала при нужда да изпраща медицински екипи в махалата, а от комуналното дружество „Чистота" им били предоставени едва по два-три контейнера за три-четири хиляди човека.

Те не отрекоха, че за всичко това основната вина е тяхна, но обвиняват и правителството, и общината и областната управа. Протестиращите апелираха към президента и премиера да им се обърне повече внимание, тъй като 90% от населението на 60-хилядния квартал е безработно. Те призоваха техния проблем да не се политизира, а да му се обърне сериозно внимание.

Расовата дискриминация  в страната беше умерена, но вече започна  да ескалира, заяви Яшар Асан. Той каза, че заместник- кметът по обществения ред и сигурността, Руси Панчев нарушава правото им да изпълняват традициите си и го обвини за пореден път в расизъм, искайки оставката му.

Преди няколко месеца Общинският съвет  в Пловдив забрани ромските сватби на открито, както и движението на каруци в централната градска част.