С 30 млн. лв. са ощетени софиянци от Топлофикация
С 30 млн. лв. са ощетени софиянци от Топлофикация / netinfo

Утре Министерството на икономиката и енергетиката ще обяви официално резултатите от проверката в Топлофикация - София , направена от Държавния вътрешно-финансов контрол по разпореждане на министерството. Предварително изнесените данни показват, че абонатите на дружеството са били ощетени с 30 милиона лева от неправилно ценообразуване на цените на парното в столицата.

Припомням, че на 31 март министърът на икономиката и енергетиката поиска одитна проверка на дейността на Топлофикация-София. Докладът на Държавния вътрешно-финансов контрол вече е готов и се очаква утре следобед да бъде качен на сайта на министерството на икономиката и енергетиката.

По-рано днес пред медиите заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева изнесе част от данните от този доклад. По думите й, с над 30 милиона лева са ощетени потребителите на Топлофикация-София от неправилното ценообразуване на цените на парното. Установени са нарушения на Закона за обществените поръчки. Проверката е показала голямо увеличаване на представителните разходи – през 2003 година те са били 71 хиляди, през 2005 година – 187 хиляди лева. Фирмата не е имала лимит за тези разходи.

Докладът ще бъде предоставен на прокуратурата, за да се потърси отговорност от виновните длъжностни лица.