С 280 000 са намалели жените в репродуктивна възраст
С 280 000 са намалели жените в репродуктивна възраст / снимка: DarikNews.bg, архив
С 280 000 са намалели жените в репродуктивна възраст
65387
С 280 000 са намалели жените в репродуктивна възраст
  • С 280 000 са намалели жените в репродуктивна възраст

От януари до май в столицата са се родити с 400 бебета по-малко, отколкото за същия период от миналата година. С почти 300 000 пък е намалял броят на жените в репродуктивна възраст за последните десет години. Данните бяха изнесени на дискусия за репродуктивното здраве, която се проведе днес в Министерството на здравеопазването.

Една от идеите, предложени по време на дискусията, е да се изгради регистър на недоносените деца и те да бъдат проследявани докато навършат 18-ата си година. Очаква се към септември да се осигури напълно оборудван реанимобил, с който да се транспортират недоносени деца. Цената му е 100 000 лева, които ще бъдат осигурени от икономии във ведомството.

Един от основните проблеми, повдигнат по време на дискусията, се отнася до липсата на кадри в неонатологичната помощ. По-голяма част от тези специалисти в страната били на възраст над 45 години. Отделно и административни пречки, които засягали всички новородени, не само недоносените, подчерта Националният консултант по асистирана репродукция д-р Атанас Щерев.

„Когато се роди едно недоносено дете, или когато се роди въобще едно дете, за да се поеме от личния лекар, има административни проблеми около 30 дни. В тези 30 дни лекарят няма как да го посети без да се плати от страна на семейството. А именно в тези дни, веднага след раждането, е необходимо личния лекар да посещава децата. Затова този проблем трябва да се реши, тъй като е от изключителна важност”, обясни той.

От друга страна за пореден път бе изтъкната необходимостта от допълнително финансиране за инвитро процедурите. Една от възможностите е да се възползваме от европейски средства за целта. Коментира директорът на Фонда за асистирана репродукция д-р Николай Лалев.

„Важното е, че тази дейност не е работа на касата, а е работа на министерството. Важното е да е в министерството и да се обединят всички звена, за да има една политика за майчино детско здравеопазване. Нужна е демографска политика, защото наистина положението е плачевно”, заяви д-р Лалев.

От началото на следващата година финансирането за инвитро процедури се очаква да мине към министерството. Относно липсата на кадри път през септември ще бъде публикувана наредбата за специализации на интернет страницата на ведомството. В нея се предвиждат облекчения за младите специализанти, особено в специалности, в които липсват кадри.