С 20 % скача данъчната оценка на имотите, реши НС
С 20 % скача данъчната оценка на имотите, реши НС / netinfo

С 20% ще скочи данъчната оценка на имотите в България догодина, което ще повиши размера на данък „Сгради”. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Промяната се мотивира с покачването на пазарните цени на недвижимите имоти в страната.

С приетите по-рано промени в Закона за акцизите и данъчните складове парламентът реши от 1 януари 2007 година акцизът за 1 литър 40-градусова домашна ракия да бъде 2,20 лв. Този акциз ще се плаща само за количествата до 30 литра сварена ракия за домашна консумация. Над това количество акцизът ще бъде 4,40 лв. за литър.

Контролът за домашната ракия ще бъде много труден, коментира в кулоарите на парламента заместник-министърът на финансите Георги Кадиев. Според него акцизът може да накара много хора да започнат да варят ракия по къщите си, а не в селските казани.

Одобреният проект въвежда акциз за кокса, въглищата и електрическата енергия. Ставката за въглищата ще бъде 3,20 лева за тон, при цена 155 лева. За електрическата енергия за стопански и административни нужди акцизът ще бъде 1 лев за 1 мегаватчас. Токът и въглищата за физическите лица се освобождават от акциз.

Предложената промяна в структурата на акцизната ставка за цигарите ще доведе до поевтиняването им, като се запази размерът на акциза за средния клас цигари и се повиши този за най-скъпите.

Георги Кадиев уточни, че преди второто гласуване на промените ще се предложи корекция в размера на акциза за бензина и горивата. Управляващата коалиция постигна съгласие догодина да слее двете ставки за повишаване на акциза за 2007 и за 2008 година, като така общият скок в цените ще бъде с 12,5 стотинки на литър.