РЗС изнесе „Топ 10 на кметовете-феодали в България
РЗС изнесе „Топ 10 на кметовете-феодали в България / cнимкa: DarikNews, Юлиана Николова
РЗС изнесе „Топ 10" на кметовете-феодали в България
19709
РЗС изнесе „Топ 10" на кметовете-феодали в България
  • РЗС изнесе „Топ 10" на кметовете-феодали в България

Лидерът на партия „Ред, законност и справедливост" Яне Янев оповести 10 имена на кметове, които са злоупотребили с власт. Списъкът ще стигне до Брюксел и в него има градоначалници както от големи градове, така и от малки населени места. Списъкът с т. нар. от Янев „кметове-феодали" съдържа всъщност 50 имена. Лидерът обяви само 10, но цялата информация ще бъде изпратена до Европейската комисия. Целият доклад ще съдържа 1500 страници.

„Първият в „Топ 10" на кметовете-феодали е Георги Иванов, кмет на Хасково. Чрез поставени лица и фирми е осъществявал обществени поръчки, заменки и търгове за лично облагодетелстване и за облагодетелстване на свои поставени лица и близки роднини", каза Янев.

Димитър Абаджиев заяви: „Лично извърших проверка в прокуратурата какво е станало по нашето искане и получихме уверение, че в най-близко време ще бъде отправено официално искане от прокуратурата за отстраняване на хасковския кмет, тъй като са налице всички правни основания по смисъла на НПК", заяви Димитър Абаджиев, първия в листата за евродепутати на РЗС.

Вторият в списъка „Топ 10" на кметовете-феодали е Румен Рашев, кметът на Велико Търново. „Директно източване на общинския бюджет на Велико Търново, приоритетна сфера на „дейност" са заменките на земи и гори, държавна и общинска собственост. Унищожен е горски масив от 130 дка над кв. „Вароша" за застрояване и пълна промяна на архитектурния облик на старата столица. Третият в списъка е Андрей (Ахмед) Башев, кмет на община Гърмен - сигналите съдържат основно злоупотреби със служебно положение и използване на религията за принуда и икономическа изгода.

За Петко Арнаудов, кмет на Царево, има общо 85 сигнала с обем 325 страници. „Тук далаверите с обществени поръчки мога да ги чета около три часа, без да прекъсвам", каза Абаджиев. „Пети поред е кметът на Берковица Милчо Доцов. Той е превърнал града и общината в частна фирма за кръга от своите приближени. Злоупотребите му са постоянна и безугледна практика, известни за населението на Берковица. Шести е варненският феодал Кирил Йорданов, срещу когото имаме над 200 сигнали, става въпрос за обществени поръчки на кръг от фирми, поставени лица, които са едни и същи, има около 10 фирми, спечелили над 50% от всички търгове и обществени поръчки през последните 7-8-10 години", допълни списъка Янев.

Следващото име, което РЗС изнесе в публичното пространство е на Людмил Веселинов, кмет на Попово, който вече близо 20 години е кмет. Там той е наложил пълно единомислие, което е абсолютна форма на терор. Осмият кмет-феодал е Стефан Дамянов, кмет на община Казанлък, срещу него има 72 сигнала.

Голяма част от тези сигнали са с посочени имена и адреси, но след проверка се оказало, че или имената са измислени, или адресите не съществуват. „Хората са се уплашили да си напишат имената", изтъкна Янев.

„Друг кмет-феодал е Гюнер Сербез, кмет на Стамболово, абсолютен сербез по корупция. няма аналог във всички общини с етническо население, каквато е Стамболово", заяви още той.

По думите му следващия е кметът на Монтана Златко Живков. За него има сигнали за злоупотреби с власт, търговия с влияние, незаконно провеждане на обществени поръчки - депозирани са общо 107 сигнала. „Той няма аналог в нито една община от цяла Източна Европа", коментира лидерът н РЗС.

Янев допълни, че в национален мащаб в „Ред, законност, справедливост" членуват над 700 юристи и 90% от тях работят на доброволни начала.