РЗС е против предсрочното прекратяване на мандата на шефа на БНБ
РЗС е против предсрочното прекратяване на мандата на шефа на БНБ / снимкa: DarikNews
РЗС е против предсрочното прекратяване на мандата на шефа на БНБ
19750
РЗС е против предсрочното прекратяване на мандата на шефа на БНБ
  • РЗС е против предсрочното прекратяване на мандата на шефа на БНБ

Лидерът на партия „Ред, законност и справедливост" Яне Янев и водачът на партийната листа за евроизборите Димитър Абаджиев се срещнаха с управителя на Българската народна банка Иван Искров. Малко преди срещата Янев сподели очакванията от предстоящото събитие:

„Ние притежаваме информация от нашите европейски партньори и считаме, че част от данните съставляват държавна тайна. След като ги обсъдим с ръководството на БНБ бихме могли да говорим. Една от темите е свързана с трансфера на парични потоци от дъщерни банки към банки майки. Ще обсъдим и темата за лихвите по депозитите, което е силно притеснително в условия на финансова криза. Ще поискаме да разберем какво е съотношението на паричните агрегати в БНБ. Ще видим как стоят нещата и с ценните авоари, със запасите на злато и други активи".

Съвпаднаха ли очакванията, които лидерът на РЗС изложи преди срещата, с това, което ни разказа той. Ето какво споделиха Яне Янев и Димитър Абаджив:

„Исках да отида при ръководството на БНБ, за да се запозная с конкретни подробности, факти и цифри. Политиката на РЗС е свързана с възможността институциите да бъдат на достатъчна висота, с достатъчно респектиращи действия и конкретни политики, съсредоточени към българските граждани. Ние не искаме да ерозираме, а да подпомагаме институциите", посочи лидерът на РЗС.

„Поставихме множество въпроси по отношение на финансовата стабилност, поискахме повече информация за мерките, които предприема БНБ. Поискахме информация и по отношение на политиката им за лихвите по депозитите, лихвите по кредитите, тъй като българският бизнес чувства огромна тежест в условията на криза, която е свързана с политиката на банките по отношение на лихвите. Поставихме и множество въпроси за чуждите банки, включително и за тези, които са със седалище в България - тяхната политика, свързана и с българската икономика, с паричния ресурс. Благодарни сме на ръководството, че ни предостави тази информация, която ще анализираме и ще вземе своите решение", коментира Абаджиев.

Лидерът на партията изброи някои от основните приоритети в работата на нашите евродепутати в ЕП:

„Да намерят механизми за законодателни инициативи с цел разсекретяване на сметките на български бизнесмени, особено от сивия сектор, в офшорните зони и в Швейцария. За нас е много важно, в условия на финансова криза, огромна част от паричния ресурс на България да бъде върнат отново в държавата и да не се получават течове. Ние се интересувахме как управляват златните активи, които в момента не седят в трезорите на БНБ, а е в трезорите на британската банка", отбеляза Янев.

По време на срещата е била изложена и позицията на политическа партия „Ред, законност и справедливост" по отношение на мандата на управителя на банката. Ето какво още каза Яне Янев:

„Нашата позиция е, че по никакъв повод, на никаква цена, не бихме подкрепили да бъде прекратен предсрочно мандатът на управителя на БНБ и да бъде избран нов. Нашата информация е, че текат совалки, текат консултации. Апелът ни е, ако изобщо има разум в това правителство, да спрат всякакъв вид договорки и совалки относно мандата на управителя. Няма да се учудя, ако правителството, по абсолютно партизански методи, при форсмажорни обстоятелства, както го направи с шефа на НОИ, със Сметната палата, с други комисии и агенции, да постъпи така и с БНБ. Това е изключително опасна тенденция, срещу която РЗС ще застане с целия си граждански ресурс", добави той.

„Дойдохме и изразихме нашата позиция пред ръководството на БНБ и по този начин даваме много сериозен знак към правителството - изобщо да не си помислят да правят такъв дестабилизиращ ход. Ако се изкуши да прекрати предсрочно мандата на БНБ, ние ще направим такива законодателни промени, че да има нов избор на БНБ от новото парламентарно мнозинство в 41-вото Народно събрание", каза в заключение Яне Янев.