Руският самолет остава в Старозагорско
Руският самолет остава в Старозагорско / снимка: BGNES
Президентът Георги Първанов посети село Дълбоки, за да се запознае на място с пожарната обстановка. Той бе придружаван от вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

Първанов изказа благодарност на партньорите от Руската федерация,които ”от половин дума откликнаха на нашата необходимост от техническа помощ за кризисната ситуация”. Той благодари на всички институции и на фирмите от частния сектор,които се включиха в гасенето на пожарите.

От 22 ч. снощи в пожарогасенето се включи руски самолет-цистерна Ил-76. Той ще остане в Старозагорско толкова, колкото е необходимо, подчерта вицепремиерът Емел Етем. Тя съобщи, че от няколко места в страната са постъпили заявки за ползване на машината и заяви, че самолетът ще гаси само пожарите край Стара Загора.

Руското правителство предостави транспортния Ил-76 на България безвъзмездно. От българска страна ще бъдат платени единствено горивото и разходите за престоя на екипажа у нас. В страните от Европейския съюз 1 летателен час на такъв самолет струва 130 хил.долара.

На разширено заседание на правителството през следващата седмица министър Етем ще предложи допълнителни средства в бюджета за 2008 год. за специализирана противопожарна техника и 4 хеликоптера,които да се ползват от всички институции при кризи.