Руски скиор бе премазан от ратрак
Руски скиор бе премазан от ратрак / netinfo
38-годишен руснак загина вчера около 17,40 ч на ски писта в района на Шилингарника, на три километра от началната станция на кабинковия лифт в Банско. Според маркетинг директора на ски центъра Иван Обрейков скиорът се е движел на свой риск по пистата, тъй като след 17 часа те се обработват от машините и по принцип лифтовете спират да работят по това време. Работното време на ски центъра е до 16.15 часа. Очевидец е разказал, че туристът се е движел в следата на машината, която според него е заравнявала бабуните. Ето какво каза Обрейков пред Дарик:

Първо да ви кажа, че работното време на ски центъра е от 8,30 ч до 16,15 ч. След това всички заведения се затварят, а лифтовете спират да работят, тъй като влизат в режим подготовка на писти след 17 ч и по пистите не трябва да има хора, тъй като това е опасно.

Машините работят само на празни писти и който остане след 17 часа, си е на лично негова отговорност, в смисъл, че те могат да си стоят, но трябва да внимават, когато се пускат по пистите при положение, че те се обработват.

Инцидентът се е случил на около 2 км от Бъндеришка поляна по ски пътя посока Банско. Една от нашите машини е тръгнала към местността Чалин валог, за да обработи пистите там.

Много е хубаво, когато машината кара пред тебе, по пистата зад нея е много хубаво да се кара. Този турист явно е избрал този начин на каране и може би е паднал много близко до това и се е случил инцидентът. Според очевидец той е карал в следата на машината, за да може да използва почистеното пред него, тъй като няма бабуни, чисто е, а това е най-хубаво за един скиор.

Освен това машината има индикации, има буркан, светещ непрекъснато, щом тръгне, така че това е било сумрак, но светлини има и отпред и отзад. Освен това когато дава на заден ход, машината има звуков сигнал, така че който и да стои отзад, трябва да се дръпне. Освен това цялата е остъклена, има и огледала, така че шофьорът няма вина.