Румяна Желева: Хората имат голяма надежда за Европа
Румяна Желева: Хората имат голяма надежда за Европа / cнимкa: Sofia Photo Agency / Румяна Желева и Цветан Цветанов, председател на ГЕРБ
Румяна Желева: Хората имат голяма надежда за Европа
19835
Румяна Желева: Хората имат голяма надежда за Европа
  • Румяна Желева: Хората имат голяма надежда за Европа

Кандидати на ГЕРБ за депутати в Европарламента се срещнаха с граждани в парка Заимов в София. Румяна Желева, Владимир Уручев, Мария Неделчева, Андрей Ковачев, Моника Панайотова, Преслав Борисов, Стефан Шилев, Делян Добрев и Ангел Джалъзов обясняваха какво представлява Европейският парламент, защо работата на българските депутати там е важна и как те могат да помогнат за решаването на проблемите, ако бъдат избрани.

„Хората имат голяма надежда за Европа", заяви при срещите Румяна Желева, водач на листата на ГЕРБ. „Почти всички социологически изследвания напоследък показваха много висока степен на доверие в европейските институции, в това число и в Европейския парламент", изтъкна още тя и добави, че разликата в доверието, което имат към българските национални институции, е с десетки проценти.

Желева сподели, че в началото на членството българите са били еуфорично настроени към Европейския съюз. „Възлагаха надежди, че той ще оправи всичко в нашата политическа система, че ще поправи дефицитите на политическия модел и на политическата култура", каза тя, но уточни, че „ЕС няма компетенции да накаже крадливи, злоупотребяващи с евросредства управляващи. Той има само практики как това се случва в другите държави. От нас - гражданите на България, зависи да поправим тези недостатъци".

„Гражданите според мен имат точно тези очаквания. Аз от срещите си това научих", каза Желева. „Гражданите искат, който и да е, само да помогне да се изкорени това, което мъчи хората вече 20 години. А то според мен вече стана част от политическия модел. Това е политическата корупцията, закрилата над организирани групи и практики", допълни тя.

Желева даде за пример пътищата в страната. „Аз пътувам много и казвам, че няма пътища. България от две години е член, преди това имахме предприсъединителна програма. Всички тези пари са спрени, блокирани. Защо - защото не сме в състояние да ги използваме по предназначение и същевременно хората се убиват на пътя. А вътрешния министър каза, че шофьорите са виновни, защото трябвало да карат бавно. Това е супер нагло, ние имаме нужда от промяна за по-добро. И ЕС е шанс затова, защото има инструментите, очевидно ние сами не можем да се справим", каза още Желева при срещата си със симпатизанти на ГЕРБ.