Румен Рашев остава кмет на Велико Търново
Румен Рашев остава кмет на Велико Търново / Sofia Photo Agency, архив
Румен Рашев остава кмет на Велико Търново
32825
Румен Рашев остава кмет на Велико Търново
  • Румен Рашев остава кмет на Велико Търново

Великотърновският окръжен съд отхвърли искането на Русенска окръжна прокуратура за отстраняване от длъжност на кмета на Община Велико Търново Румен Рашев и главния архитект Елена Абаджиева. Съдия Евгени Пачиков заяви, че не намира основания кметът и главният архитект да са извършили действия по осуетяване на разследване срещу тях, поради което отхвърля искането на прокурор Кремена Колицова като незаконосъобразно и необосновано. Предстои да бъдат изготвени и мотивите на съда.

Искането за отстраняване от длъжност на Рашев и Абаджиева бе внесено от русенската прокуратура в началото на месеца в Окръжния съд във Велико Търново. Според прокурор Колицова съществува опасност при разследване на престъпление по служба кметът и главният архитект да окажат влияние върху свои подчинени, което да попречи за разкриване на обективната истина. След прочитането на днешното определение на съда Колицова отказа да коментира решението на съда, тъй като не е запозната с мотивите. Тя допълни, че ще обжалва определението на съда.

На излизане от залата кметът на Община Велико Търново Румен Рашев заяви, че се чувства удовлетворен от определението на Окръжния съд.

Обвинението срещу кмета на Община Велико Търново Румен Рашев и главния архитект Елена Абаджиева е за престъпление по служба. Според прокуратурата кметът е облагодетелствал строителна фирма. С решение на Общинския съвет през 2005 година фирмата е получила парцел за строеж след проведен конкурс. Извън утвърденото от съветниците решение е разрешено и построяването на жилищна сграда, като са предоставени около 8 декара повече на фирмата.

Други новини от Велико Търново