/ пресцентър, Президенството
Днешните поколения сме в дълг към вас и сме признателни, че продължавате да носите в себе си искрата на патриотизма, всеотдайността и непоколебимата решителност да отстоявате докрай свободата и България. Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където удостои  Съюза на ветераните от войните на България с Почетен знак на Президента.

Отличието беше връчено за героизма и жертвоготовността при изпълнението на дълга към отечеството, за родолюбивата дейност, приноса на съюза към военно-патриотичното възпитание и отстояването на българските воински традици, изтъкват от прессекретариата на президенството. В церемонията участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.
 

пресцентър, Президенството

пресцентър, Президенството


 
„Връчването на този почетен знак приемете като израз на признателност на цялото ни общество към себеотдайността, жертвоготовността и патриотизма на хилядите българи, които допринесоха за победата над хитлерофашизма по времето на Втората световна война“, подчерта държавният глава.  Румен Радев допълни, че той е знак на почит и към близо 12 000 българи, оставили костите си по бойните полета в защита на отечеството, на мира и на човечеството.
 
Президентът пожела на българските ветерани да запазят енергията и несломимия се дух и воля и да бъдат еталон за патриотизъм на младите поколенията. „Имаме нужда от вас. Вие сте нашата жива памет, нашата жива съвест“, подчерта Румен Радев.
 
Председателят на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов благодари за полученото отличие. „Ние ветераните от войните дадохме нашия принос с участието си във финала на Втората световна война, с което смятаме, че допринесохме за избягването на жестоко наказание на нашия народ и нашата държава с трета национална катастрофа“, заяви доц. д-р Сечанов
 
По думите му, колкото и малко да са останалите ветерани от Втората световна война у нас, те ще направят всичко възможно да изпълнят до края на живота си задълженията, които са поели още от млади години: да се борят за България и да предават своите знания и опит на младите поколения.
 

=
пресцентър, Президенството


 
След церемонията, по време на среща с държавния глава, представителите на Съюза на ветераните от войните откроиха част от проблемите, пред които са изправени. Доц. д-р Софи Пинкас призова за откриването на държавен хоспис, който да поеме грижите за пенсионираните военнослужещи, ветераните, военноинвалидите и военнопострадалите.

„Социалните грижи за българските ветерани изискват минимални средства на фона на разходите в държавата, но имат огромно значение за самоуважението ни като нация. Наш дълг е да се грижим за хората, които отстояват българските воински традиции“, посочи президентът и подчерта, че грижата за българските ветерани е изцяло работа и отговорност на държавата.
 
Представителите на Съюза на ветераните от войните на България удостоиха президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова с юбилеен медал „75 години от победата над фашизма“, който се връчва на български и чуждестранни граждани с принос за отбелязване на годишнината и постигнати успехи за военно-патриотичното възпитание