Румен Радев и Илияна Йотова имат 25,52% при обработени над 99% от протоколите
Румен Радев и Илияна Йотова имат 25,52% при обработени над 99% от протоколите / БГНЕС
Румен Радев и Илияна Йотова имат 25,7% при обработени над 95% от протоколите
91016
Румен Радев и Илияна Йотова имат 25,7% при обработени над 95% от протоколите
  • Румен Радев и Илияна Йотова имат 25,7% при обработени над 95% от протоколите

Пламен Орешарски и Цецка Цачева са изборът на българите в Турция по време на първия тур от президентските избори. Това показват резултатите на ЦИК от близо 80% обработени до момента протоколи извън страната. С около хиляда гласа преднина води подкрепеният от ДПС Пламен Орешарски пред кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, която пък получи подкрепата на партия ДОСТ. Резултатите от страната показват сериозна преднина на Румен Радев, който печели вота на хората във 21 града, включително и в столицата, където за първи път от 26 години Левицата повежда.

Анкета: Кого ще подкрепите на балотажа?

При обработени 99.37% от протоколите резултатите от изборите за президент и вицепрезидент на страната към този момент сочат 25,52% за Румен Радев и 21,93% за Цецка Цачева. 15,01% е резултатът на Красимир Каракачанов.

Активността в гласуването за президент при така въведените данни е 55,94%.

ВИЖТЕ КАК ГЛАСУВАХА ИЗБИРАТЕЛИТЕ В ОТДЕЛНИТЕ РАЙОНИ В СТРАНАТА?

Междинните данни сочат категорична преднина на Румен Радев и Илияна Йотова, които са избрани с най-голям процент в 21 града, сред които Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Стара Загора и София. В столицата кандидатпрезидентската двойка, издигната от БСП печели най-голям процент от вота в трите районни избирателни комисии.

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева пък е изборът на хората в Благоевград, Бургас, Силистра, Шумен и на голяма част от местата извън страната. Двамата с Пламен Орешарски спорят ожесточено за вота на българите в Турция, където при близо 80% обработени протоколи към момента става ясно, че Орешарски печели с малко над 9000 гласа пред Цачева, за която са гласували около 8000 души.

Финалните резултати ще станат ясни най-късно следобед във вторник.

Кой кого ще подкрепи на балотажа?

Референдумът в страната има активност 50,45% въз основа на данните на протоколите на секционните избирателни комисии. Въз основа на тяхното първоначално въвеждане се вижда, че в гласуването са участвали 3 135 634 български граждани.

Предстои още работа, за да може на 100% да се каже колко с точност са избирателите, гласували на референдума.

Ясно е със сигурност, че в столичния квартал "Младост", където хората гласуваха освен за президент и на националния референдум, и за районен кмет, там ще има балотаж. Първи по резултат е кандидатът на ГЕРБ Мария Илиева с 25,18%, а след нея е независимият кандидат Десислава Иванчева със 17,04%.