/ БГНЕС
Румен Радев: Европа има нужда от обединение
93538
Румен Радев: Европа има нужда от обединение
  • Румен Радев: Европа има нужда от обединение
Днес най-ясно трябва да осъзнаваме, че Европа има нужда от обединение. Това заяви президентът Румен Радев след като положи венец по повод 72 години от края на Втората световна война пред паметника на Незнайния войн.

БГНЕС


 
"Днес празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата - без тези милиони жертви, днешна Европа нямаше да е същата. Нека не забравяме, че осъждането на нацизма и фашизма в следвоенна Европа е абсолютен консенсус, дори когато Европа е дълбоко разделена от Желязната завеса. Затова на днешната дата нека потвърждаваме този консенсус и нека няма индулгенция за престъпленията на хитлерофашизма под каквато и да е форма на историческа ревизия", категоричен бе Румен Радев.
 

БГНЕС

"Тук съм преди всичко, за да изкажа своята почит към всички загинали в борбата с хитлеро-фашизма. Сред тях са и хиляди българи, нека не го забравяме", каза Радев. "Изказах и своето дълбоко уважение към малкото останали живи български ветерани от Втората Световна война. Това трябва да се помни", каза президентът, който преди това се здрависа и поздрави ветераните и техните семейства лично.
 

БГНЕС


Той пожела честит празник на всички българи и апелира - "нека с нашата ежедневна позиция доказваме, че България има достойно място в Европа и нашето бъдеще е в Европа. Поклон пред всички загинали", каза още държавният глава.