Румен Петков съди в. „Галерия” за 50 000 лв.
Румен Петков съди в. „Галерия” за 50 000 лв. / снимка: БГНЕС

Румен Петков внесе тъжба в Софийския районен съд заради клевети във в-к "Галерия". Тя е срещу Александър Симеонов - автор на материал във вестника отпреди седмица, в който се твърди, че изданието притежава аудио запис на среща между Бойко Борисов, Румен Петков и Георги Първанов в къщата на Борисов в Банкя, където, най-общо, е било обсъждано общо бъдеще между Национална гражданска инициатива АБВ и ГЕРБ.

В тъжбата се казва:

...В този материал публично и чрез печатно произведение, по начин, достигащ до знанието на огромна аудитория, по отношение на мен е заявено, че съм се срещал с г-н Бойко Борисов в гр. Банкя, заедно с президента Първанов, като г-н Борисов е заявил, че ще приеме финансирането на кампанията на проекта АБВ за изборите. От думите на Александър Симеонов става ясно, че целта е Българската социалистическа партия да бъде превзета отвътре, като се създаде общ кабинет с ГЕРБ.

От публикацията може да се прочете още, че съм оръженосец на господин Първанов, както и че в определени случаи през годините „играя ролята на пощенски гълъб".

Изложеното е разгласяване на опозоряващ факт за мен и не е вярно.

С описаното по-горе деяние, Александър Симеонов ми причини значителни неимуществени вреди, свързани с накърняване на името ми в обществото и засягащи честта и достойнството ми."

Ако съдът признае за виновен автора на материала, той ще трябва да заплати на Румен Петков обезщетение в размер на 50 000 лева. Петков заяви ще даде сумата за благотворителност.

На 15 януари журналистката Кристина Патрашкова, главен редактор на в. „Галерия", заяви пред Нова телевизия, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е провел поотделно срещи с Румен Петков и с Георги Първанов. Тя публикува и статия във вестника, озаглавена „Порция записи от Банкя показва: Бойко и Николай Гигов плащат на Първанов".

Борисов, Петков и Първанов отрекоха да са се срещали. Лидерът на ГЕРБ прати сигнал до прокуратурата по въпроса. Преди дни Патрашкова призна пред ДАНС, че няма записи от срещи на тримата политици.