Румен Петков: Събирането на глоби не е проблем на МРВ
Румен Петков: Събирането на глоби не е проблем на МРВ / Снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Държавата да се оттегли от участие при изпити за даване на шофьорска книжка и регистрация на МПС предлагат от Съюза на българските автомобилисти. Според председателя на съюза Георги Янакиев прогнози сочат, че ако положението по пътищата у нас не се подобри до края на годината, при катастрофи ще загинат близо 600 човека.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков съобщи, че за да се подобри положението по пътищата, е нужно събираемостта на глобите да бъде по-висока. Той обаче допълни, че МВР не е събирач на глоби и решението на този въпрос не е проблем на МВР. Румен Петков заяви още, че промените в Закона за движение по пътищата са необходими. Той подкрепи идеята за часове по безопасност на движението още в училищата.

Министърът заяви, че между 400 и 800 са автомобилите, които всеки ден се регистрират в столичния КАТ и допълни, че според статистиката от началото на годината у нас са станали над 3200 катастрофи, при които са загинали над 400 човека и над 3800 са ранени. Става дума за комплексен кръг от проблеми, които не се изчерпват само с една институция, заяви още министърът. Според представители на Съюза на българските автомобилисти се очертава тенденция, според която се увеличават пътнотранспортните произшествия, при които загиват хора. Според тях системно не се спазват правилата за движение, все повече водачи карат след употребата на алкохол и с висока скорост.

Най-голяма е опасността за хората и децата до 24-годишна възраст.