Румен Петков поиска оставката на Ревизоро
Румен Петков поиска оставката на Ревизоро / снимка: DarikNews.bg

"Впечатлен съм от безпардонността на Главния секретар на Областна администрация Емил Димитров и си мисля, че си струва обществеността да научи генезиса на дискусията, свързана с евентуалното изграждане на бежански лагер в Телиш".

Това коментира по време на пресконференция на АБВ в Плевен Румен Петков. Той засегна и темата с изтеглянето на техниката от поделението в Телиш и обявеното намерение да не бъде изграждан бежански лагер там.

Според Петков човекът, който чрез действията си и институциите не допуснал изграждането на бежанския лагер, бил полковникът от резерва Марин Шкодров.

Един от мотивите на Шкодров е била възможността разполагането там на бежански лагер да повлияе негативно в определена степен върху сигурността на комуникациите в района.

"Първоавторът на идеята да бъде изграден в Телиш бежански лагер е именно главният секретар на Областната администрация Емил Димитров, който на празника на Община Перник е развил идеята в Телиш да бъде изграден бежански лагер, защото отговаря на всички изисквания", каза още Румен Петков.

"Точно той да обяснява, че всъщност това е било учение - за колко дни Гражданска защита може да изгради лагера и за колко може да го разфасова, е най-малкото нелепо", каза Петков и изрази мнение, че е необходимо народните представители да отправят въпрос към вицепремиера и министър на вътрешните работи, колко струва това учение.

Според него в случая става дума за един непремерен ход на правителството и за стъпка, която не е била добре анализирана от гледна точка на сигурността и на ефекта върху гражданското общество и неговата реакция.

"Виждаме, че правителството беше подведено и тръгна към едно изключително непопулярно решение, което съгласно нормативната уредба и изискванията на системата за сигурност в Република България няма как да бъде реализирано", добави Петков.

Той обясни още, че областния управител на Плевен е знаел, че главният секретар е автор на идеята:

"В разговори с него съм го питал защо Димитров продължава да е в администрацията, след като с безумното си поведение води до нагнетяването на напрежение, както и създава условия за накърняване на сигурността на страната".

"Мисля, че и правителството и областният управител трябва да вземат съответните мерки, за да покажем на обществото, че за нас такъв тип поведение е неприемливо", категоричен бе Румен Петков.