Румен Петков награди посланик Джереми Хил
Румен Петков награди посланик Джереми Хил / netinfo

За изключителни заслуги, свързани с развитието и укрепването на сътрудничеството в областта на сигурността и вътрешните работи министърът на вътрешните работи Румен Петков е връчил на посланика на Великобритания Джереми Хил почетното отличие на МВР "За доблест и заслуга". Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Наградата е признание за приноса на дипломата в изграждането на взаимоотношенията между България и Великобритания в последните две години и постигнатите резултати в противодействието на трансграничната организирана престъпност, трафика на хора, прането на пари, контрабандата.

Вътрешните министерства на двете страни си сътрудничат активно в обмена на информация и подготовката на съвместни реализации, е заявил министър Петков. Той е подчертал, че Хоум офис са оказали помощ на МВР с туининг-проекта "Изпълнение на националната стратегия за противодействие на корупцията: развитие на единната система за противодействие на корупцията в МВР".

След награждаването българска делегация е заминала на двудневно посещение в Лондон. В рамките на визитата за първи път български вътрешен министър ще посети Хоум офис. Днес в програмата на министър Петков е предвидена среща с британския му колега Джон Рийд. Делегацията ще участва утре в конференция на министрите на правосъдието и вътрешните работи на двете страни.

Мотото на форума е "Посрещане на новите заплахи за сигурността в разширена Европа".