Румен Петков: ГЕРБ е равно на хаос и безпътица
Румен Петков: ГЕРБ е равно на хаос и безпътица / снимкa: Sofia Photo Agency

Тежкият управленски провал на ГЕРБ, който тръгна от Пловдив и региона, е доказателство за „безбъдието” и безпътицата на тази партия и невъзможността й да формира политика, отговаряща на интересите на гражданите. Това заяви Румен Петков в словото си пред отчетно-изборната конференция на пловдивските социалисти.

Той посочи, че избраният от ГЕРБ председател на общинския съвет в града си е отишъл безславно, а в управлявания от същата партия Асеновград за корупционни практики са си отишли заместник-кмет и шефове на дирекции, а в столицата също е уволнен заместник-кмет. Петков даде и нова дефиниция за корупция, като я определи като национална политика на ГЕРБ. Той призна, че страната на практика вече е в предизборна ситуация и посочи две алтернативи – на предсказуемата партия, която има управленска програма за следващите 20 години и другата – на хаоса и популизма.

Бившият вътрешен министър, за когото се твърдеше, че може да иска оставката на Сергей Станишев, декларира, че предстоящият на 22 и 23 ноември конгрес на БСП трябва да излъчи послание за консолидация. „Когато отиваме на ключов конгрес, не трябва да има самоцелен избор. Не е днес моментът да се мерим кой е по лидер, ние имаме солиден министър-председател и председатели по места”, подчерта Петков.

Думите му бяха разшифровани от залата като подкрепа и за местния градски лидер на социалистите и депутат Захари Георгиев. За пръв път от осем години се твърди, че при предстоящия избор на председател на местната структура ще има сериозна битка. Основният конкурент на сегашния титуляр е изпълнителният директор на Университетска болница и бивш депутат Илия Баташки.

Румен Петков призова съпартийците си да се чувстват победители в Пловдив, след като смениха ГЕРБ като коалиционен партньор на кметската партия ВМРО.