Румен Петков е готов да се откаже от депутатския си имунитет
Румен Петков е готов да се откаже от депутатския си имунитет / снимка: Sofia Photo Agency

Бившият вътрешен министър Румен Петков заяви пред Дарик радио, че е готов да се откаже от депутатския си имунитет при нужда и е на разположение на прокуратурата във връзка с образуваните досъдебни производства по материали, предоставени от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание.

Скандалът избухна след твърденията на бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов за срещи на бившия вътрешен министър с бизнесмените от Дупница братя Галеви. Танов твърди още и че Румен Петков е осветлил името на Алексей Петров, който е бил сътрудник под прикритие на МВР.

Г-н Петков, стана ясно, че има три досъдебни производства срещу неизвестен извършител, образувани по документи от вътрешната комисия в парламента, свързани със скандала в МВР. Вие как коментирате този случай и работата на прокуратурата?

Първо трябва да декларирам, че съм на разположение с всичко, с каквото мога, включително ще го декларирам и писмено пред председателя на Народното събрание. Аз не знам какво точно е приключила прокуратурата. Лично аз нямам никакви притеснения. Действително бяха направени доста неща, които би следвало в един по-спокоен период да бъдат обсъдени, от гледна точка на това, че парламентът се превърна в трибуна за клюки, за абсолютно безпочвени обвинения, от гледна точка и на редица други действия, но не мисля, че сега е момента. Аз вече веднъж имах възможността да споделя, че, за съжаление, ситуацията в обществото е такава, че чуваемостта за истината като че ли е дефицит. По-скоро има една нагласа да се слушат клюки, несъстоятелни обвинения.

Вие сте депутат и ако се поиска сваляне на вашия имунитет, няма да се противите на това?

Категорично. Аз искам още веднъж да подчертая, че нямам никакви основания за притеснения. Както винаги съм правил абсолютно съзнателно, защото за мен този въпрос е принципен, и сега ще помагам на прокуратурата с каквото мога.