Росица Кирова
Росица Кирова / БГНЕС
Никой не е предполагал, че няма да има избран председател. Това говори много лошо за мотивацията на всички, които са избрани в това Народно събрание. С подобен род поведение се руши парламентарна практика, градена с години наред, изградена в дух на уважение към избирателя. Когато избираш председател на Народното събрание, най-резонно е да е от най-голямата парламентарна група. Това заяви Росица Кирова от ГЕРБ пред БНТ, която беше и зам.-председател в предишния парламент.

Ще бъдат направени компромиси - всеки може да отстъпи, а въпросът е как ще гласуват парламентарните групи, които де факто още не са сформирани. Работим по правилата на предишното Народно събрание. Решението е само едно - гражданите да разберат, че има партии в този парламент, които не искат да работят за съдебната реформа, за законопроектите, нужни за Плана за възстановяване и устойчивост.

Атанасова: Готови сме да оттеглим номинацията на Росен Желязков за председател на парламента

По думите отстъпка от кандидатурата на Росен Желязков би било обида към избирателите на ГЕРБ.

Тя допусна, че ротационно председателство е допустим и резонен вариант, но за целта трябва да има избран председател и да се сключи джентълменско споразумение този председател да подаде оставка след един месец.
БНТ