Росен Плевнелиев подаде оставка като министър, тръгва си с високо вдигната глава
Росен Плевнелиев подаде оставка като министър, тръгва си с високо вдигната глава / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Росен Плевнелиев
44515
Росен Плевнелиев
  • Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев е подал оставката си като министър на регионалното развитие. Това съобщи самият той преди редовното заседание на кабинета. Това ще бъде последното заседание на правителството, в което той ще участва.

Още в деня на номинацията му за кандидат-президент стана ясно, че той ще се оттегли от поста си, за да се отдаде на кампанията за вота на 23 октомври.

„Дойдох да благодаря на всички колеги за тези две години, през които работихме много", зави Плевнелиев преди началото на заседанието на кабинета и добави:

„Постигнахме много по националните приоритети. Гордея се с това, което направихме. Символично е, че днес последната точка, която ще докладвам, е свързана с магистрала „Струма". Още по-символично е, че ЕК и Европейската инвестиционна банка също вчера, в последния момент, предостави окончателен вариант на апликационната форма на магистрала „Марица" за Лот 1, 2 и 4. Обещахме три магистрали - едната е построена, другите две се строят. Обещахме три, но работим по шест, като и четвъртата - „Струма", е изцяло сглобена. Тя вече има работещ механизъм за финансиране, тя вече има строително разрешение, така че по договор, в срок, от 1 октомври старт и на този голям инфраструктурен проект на България".

Росен Плевнелиев каза още, че се гордее с начина, по който са ускорили еврофондовете и са ги отключили за българските региони и градове, и икономика. „Тръгвам с високо вдигната глава. Поемам нова, още по-голяма мисия. Ще се радвам много, но вече в друг формат, да ви разкажа там какви са приоритети и какво смятам да свърша", добави още кандидатът за президент на ГЕРБ.

Росен Плевнелив потвърди, че днес може да бъде избран неговият наследник, но категорично отказа да прогнозира кой ще бъде той, защото не участва в дискусията по този въпрос. Въпреки това министърът е дал своето предложение, но не посочи името на предложения от него заместник. Окончателното решение ще бъде на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков.

Неяснота има около поста на правосъдния министър Маргарита Попова, която е кандидат за вицепрезидент от управляващата партия. Въпреки че по време на обявяването на кандидатурата на Плевнелиев и Попова премиерът Бойко Борисов обяви, че и двамата ще си подадат оставките, впоследствие правосъдният министър коригира това изказване и обяви, че само ще излезе в отпуска по време на кампанията, каквото е законовото й задължение.

Росен Плевнелиев подаде оставка като министър тръгва си с високо вдигната глава
netinfo