Роми с хепатит пълнят Инфекциозна болница в Пловдив
Роми с хепатит пълнят Инфекциозна болница в Пловдив / netinfo

Нови 13 заболели от Хепатит “А” са хоспитализирани в Инфекциозна болница на УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив. 10 от заразените са деца между 1 и 9 години от кв. Столипиново. Останалите 3 са от другото огнище на зараза в града- кв. Шекера, съобщиха от РИОКОЗ.

До днес все още няма потвърждение за доставката на ваксини от Министерство на здравеопазването. От санитарната агенция за пореден път призоваха ромите да не отказват имунизация на децата си и да спазват строгите хигиенни изисквания.

Въпреки забраната жителите на засегнатите от епидемията квартали продължават да изхвърлят безконтролно отпадъци на нерегламентирани сметища. Пикът на хепатита се очаква след средата на август.

Дори имунизацията да обхване само 50-60% от децата, това ще ограничи епидемията, защото 95% от заболелите са до 18-годишна възраст. Имунитет се изгражда за двайсетина дни след ваксинацията, обясниха епидемиолозите.

Проверяват се и всички сигнали за работещи хранителни обекти в засегнатите квартали, които не отговарят на хигиенните изисквания