Роми потрошиха автобус в столицата, две жени пострадаха
Роми потрошиха автобус в столицата, две жени пострадаха / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Роми потрошиха автобус в столицата, две жени пострадаха
54719
Роми потрошиха автобус в столицата, две жени пострадаха
  • Роми потрошиха автобус в столицата, две жени пострадаха

Две жени пострадаха след като роми изпотрошиха стъклата в автобус номер 1 на Столичния градски транспорт. Инцидентът е станал около 16.00 часа вчера в района на „Горубляне" и комплекс Цариградски". 36-годишният шофьор на автобуса се страхува, че след като ромите бъдат освободени от полицията, те биха си отмъстили. Тези инциденти са ежедневие, казват от фирмата-превозвач „Карат С".

Към 15 часа вчера група пияни роми се качили на спирката след Панчарево в автобус номер 1, движещ се в посока центъра. Част от групата веднага започнала да тормози хората в автобуса - около 30 души. Шофьорът Стайко Христов разказа: „Аз ги наблюдавах на огледалото за обратно виждане. Удряха по стъклата, викаха по хората. Пътниците им правеха забележка, но те викаха". На спирката под бул. „Цариградско шосе" шофьорът спрял, младежи от автобуса избутали пияните роми навън. Двама обаче останали в превозното средство. Останалите започнали да замерят автобуса с камъни, а пътниците легнали на земята.

Притеснявам се какво ще стане. Тези цигани са ги прибрали за 24 часа и утре ще ги пуснат и пак ще са на улицата.

- Шофьорът на изпотрошения автобус Стайко Христов

Христов работи като шофьор в градския транспорт от четири години. Той е бивш военен. По думите му най-лошо впечатление прави това, че ромите се возят без билет в автобуса, притесняват всички граждани, които са си купили билет и не за наказани за това, че са агресивни: „Досега от мен циганин не си е купил превозен документ - билет. А и не съм виждал на никое бюро за абонаменти карти да купуват карта".

Собственикът на фирмата-превозвач „Карат С" Миролюб Столарски каза пред Дарик, че щетите възлизат на около 10 000 евро. По думите му това са често срещани случаи в автобусите, които се движат по тази линия: „Много пъти имаме случаи в късните вечери да бъдат бити някои от шофьорите". Проблеми има при ромското гето вдясно от пътя към Банкя, добави той.

Подобни хулигански прояви са били често срещани преди две години, по време на футболни мачове в София, допълни заместник-кметът по транспорта Любомир Христов. „В конкретния случай на практика отговорността остава на лицата, които са нанесли тези щети. Част от извършителите са задържани от полицията, други се издирват. Надявам се ще бъдат предприети съответни действия с предявяване на съответни мерки към тях, най-малкото за хулиганство", обясни Христов.

В резултат на няколко подобни инциденти по автобуси на градския транспорт, спирки и други, всички футболни клубове учредяват парична гаранция, която да покрие евентуални подобни щети по време на мачове в София. Това каза още заместник-кметът и допълни, че тази мярка е довела до намаляването на хулиганските прояви.

Репортаж по темата чуйте в прикачения звуков файл.