Роми грабят реколтата във Видинско
Роми грабят реколтата във Видинско / netinfo

Кметове от няколко Видински села се оплакаха, че досега над половината от селскостопанските насаждения са ограбени главно от набези на цигани с каруци. Това стана ясно на среща по инициатива на кмета на общината д-р Иван Ценов с кметове на населени места и представители на полицията

Кметът на село Слана Бара Поли Павлова заяви, че в землището над 80 % от царевицата, пшеницата и люцерната са опустошени . Крадците стават все по-нагли и дори бият собствениците дръзнали да се противопоставят. Тя съобщи още, че в резултат на такива побои един човек в селото е починал, а друг е заболял от тежка форма на диабет.

Останалите кметове се оплакаха от същия проблем, както и това че за около две - три нощи се изсичат по около 10 декара гори. Д-р Ценов предложи на полицията Общината да поеме разходите за гориво на техните коли за да могат да реагират навреме и да залавят крадците.

Според него е необходимо да се разкрият щатни бройки по селата за полицаи или да се наемат частни охранителни фирми. В момента във Видинско единствено лозята се охраняват от частни гардове.