/ iStock
Кога децата у нас ще учат само в една смяна и кога държавата ще започне да упражнява контрол върху продажбата на вредни храни, напитки и тютюневи изделия на непълнолетните.

В Румъния: Учениците също ще поставят оценки на учителите

Това са само част от въпросите, които Асоциация Родители поставят пред държавните институция на прага на новата учебна година.

Въпросите са адресирани до министрите на образованието и здравеопазването, както и до Агенцията за закрила на детето и омбудсмана.

На прага на 15 септември: Недостиг на учители у нас, над 1 000 са свободните

"Вярваме безусловно, че благоденствието на децата е ключово за обществото и че ние, възрастните, носим отговорност да създадем среда, в която всяко дете да има възможност да расте здраво, щастливо, уверено в себе си и да развива своя потенциал. Вярваме също така, че семейството и училището имат ключова роля за това. Ето защо вече повече от 20 години дейността ни е фокусирана върху образованието и доброто взаимодействие между училището, детската градина, яслата и родителите", добавят от Асоциацията.

Във връзка с наближаването на новата учебна година за пореден път насочваме вниманието на обществото и институциите към пет ключови въпроса, на които от години търсим отговор и адекватно решение:

enlightenedКога ще бъде въведен едносменен режим на обучение във всички български училища?

enlightenedЗащо се правят националните външни оценявания в 4., 7. и 10. клас, след като те не водят до промяна в учебните програми и съдържание, а само засилват напрежението сред децата, родителите и учителите, както и порочната практика на частните уроци?

enlightened Кога ще има сериозен контрол върху продажбата на вредни и опасни за здравето на децата храни, напитки и тютюневи изделия?

enlightened  Кога ще има цялостна политика и финансиране, така че всички български училища да имат необходимите условия за поддържане на хигиена (топла вода и сапун в тоалетните), както и условия за спорт и игра – физкултурни салони, спортни площадки и съблекални?

Учебната 2024/2025 година ще е първата с безплатни учебници за всички ученици

enlightened  Кога ще бъде въведено системно здравно образование в училище, така че децата да могат да получават както знания за физическото и психическото им развитие, така и за вредната храна, зависимостите и други опасности, свързани със здравето им?

От Асоциация Родители призоваха отговорните институции и обществото приоритетно да потърсят цялостно решение на тези проблеми, за да може децата ни да растат в една наистина качествена, подкрепяща и съвременна среда. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня