Родители на 14-месечно дете твърдят, че е било бито в болница
Родители на 14-месечно дете твърдят, че е било бито в болница / DarikNews.bg
Бабата и бащата на Рашко Калайджиев за това дали е бит болницата
38148
Бабата и бащата на Рашко Калайджиев за това дали е бит болницата
Д-р Иван Стоев и д-р Мария Спасова за това дали е бит в болницата Рашко Калайджиев
  • Бабата и бащата на Рашко Калайджиев за това дали е бит болницата
  • Д-р Иван Стоев и д-р Мария Спасова за това дали е бит в болницата Рашко Калайджиев

Родители твърдят, че 1-годишният им син е бил бит от медицинския персонал на УМБАЛ „Свети Георги" в Пловдив. Лекарите от болничното заведение отричат това да е вярно.

Рашко Калайджиев, на 1 година и 2 месеца, постъпва в интензивното отделение в Детската клиника на университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги" преди два дни с гърч от висока температура. Когато днес го преместват в Първо отделение на болницата, родителите установяват, че има синини по лицето на детето. Те потърсили информация от какво са сините и лекар казал на бащата Илиян Калайджиев, че детето е било бито и ще сезира за това отдел „Закрила на детето". 

"Детето беше докарано тук в болницата, където е направило втори гърч. Майката е помислила, че детето умира и от страх е припаднала. Не знае дори кой е приел детето, как е станало. След това повече не е видяла детето си, тъй като е било преместено в интензивно отделение. Днес около 12 часа детето отново беше преместено - в Първо отделение на третия етаж на болницата. Тогава видяхме, че детето има синини по лицето. Питахме лекарите от какво са и един от тях каза, че детето е бито. Той дори каза, че иска да сезира „Отдел закрила на детето", че родителите са били това дете", разказа приятел на бащата.

Бабата Василка Атанасова, която е с детето в болницата, е категорична, че преди постъпването му за лечение е нямало синини: „Вижте какво са го направили вътре в интензивното! Какво е това чудо? Може ли такова нещо да се случи тук? Ние го даваме да го лекуват. Това дете беше с епилепсия на главата. Вижте какво са го направили - цялото посиняло. Дадохме здраво детето, чисто бяло му беше лицето, нищо му нямаше. Не е възможно да е паднало, защото беше вързано вътре със системи, той беше в кома".

Рашко Калйджиев е постъпил в болницата в тежко състояние, наложило се е да му бъде направена пункция. След гърча вкъщи, получен от висока температура, той е получил втори в болницата, разказа д-р Мария Спасова. По думите й, когато детето е получило втория гърч, майката е изпаднала в паника и е бръкнала в устата на детето, като по този начин го е одраскала: „Искам да използвам повода като дългогодишен педиатър да кажа на всички родители, че гърчът наистина е нещо страшно, което се случва. Нещо, което се е случило изненадващо в стаята пред майката и това е станало повод самата тя да бърка в устата и с маникюра да го одере. Детето веднага е било свалено в интензивното. Аз не обвинявам майката, това е неволна реакция". Попитана от бащата, защо когато е бил извикан да се подпише, че е съгласен на детето да се направи пункция, не е бил информиран за синините, д-р Спасова каза: „От медицинска гледна точка по-сериозният проблем, за който е трябвало да ви информират, е, че има съмнения и за инфекция на нервната система и че това налага да се направи пункция. Аз ви казвам информацията, която имам от завеждащ отделенията и от ръководителя катедра. Лично аз не съм присъствала".

Началникът на клиниката д-р Мирослава Бошева потвърди, че детето има синини, които по думите й са от това, че майката го е стискала по време на гърча. Според друг лекар - д-р Иван Стоев - майката е паднала с детето, като по думите му тя самата му е казала това: „Майката ми каза, че е паднало само. Тя каза, че също е паднала с детето. Има лекар, който е присъствал на инцидента с бъркането. Сутринта това дете го видях със синьо и това ме притесни. Имаме много деца с такива следи, за които ние сме уведомявали „Закрила на детето". Аз не мога да кажа дали е бито, ударено и т.н. Това е клиника за лечение на деца и ние не можем да бием деца. Нямаме никакви други такива оплаквания. Аз работя 5 години, д-р Спасова може би повече от 20 години, не мисля, че някога се е случвало да дойде родител и да каже, че ние бием деца. При нас са идвали деца, по които са гасени фасове и сме длъжни за тези неща да сезираме „Закрила на детето".

Със случая е запознат завеждащият отделението лекар. В клиниката се извършва проверка от екипи на Второ Районно управление на полицията, каза директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов.

Утре Рашко Калайджиев ще бъде прегледан в Съдебна медицина.

Родители на 14месечно дете твърдят че е било бито в болница
netinfo

Чуйте в прикачените звукови файлове какво казаха бабата и бащата на детето, както и мнението на лекарите д-р Иван Стоев и д-р Мария Спасова