Рискът за разпространение на Ебола у нас е нисък
Рискът за разпространение на Ебола у нас е нисък / снимка: БГНЕС, архив

Съгласно оценката на експертите от Световната здравна организация, както и от Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм, рискът за внос и разпространение на треска Ебола в Европа се оценява като относително нисък. Това обясни пред БГНЕС главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той коментира, че това се споделя и от отговорните български институции. Те правят своите изводи въз основа на почти липсващите контакти между нашата страна и западноафриканските държави - Гвинея, Сиера Леоне и Либерия, които са най-засегнати от болестта.
Държавният здравен инспектор е категоричен, че в България има изградена и действаща система за надзор на заразните болести. Тя включва незабавно съобщаване на случаи на заразни болести от страна на здравната мрежа – общопрактикуващи лекари, Спешна помощ и болници.

Д-р Кунчев поясни, че има възможности за диагностициране на евентуални случаи на Ебола в Националния център за заразни и паразитни болести, както и за приемане и лечение в Инфекциозната клиника на Военно-медицинска академия.