Риск от заразяване със свински грип у нас няма, смятат епидемиолози
Риск от заразяване със свински грип у нас няма, смятат епидемиолози / снимка: БГНЕС /
Риск от заразяване със свински грип няма според епидемиолози
19182
Риск от заразяване със свински грип няма според епидемиолози
  • Риск от заразяване със свински грип няма според епидемиолози

Опасността от свински грип за България е почти същата, каквато е и за другите страни, но към момента у нас няма пряк риск от заразяване с вируса, каза за Дарик епидемиологът д-р Ангел Кунчев по повод тревожните информации за разпространяването на болестта в Мексико и САЩ. Световната здравна организация (СЗО) предупреди страните по света да следят внимателно за евентуалната поява на огнища на свински грип, след като генералният директор на организацията Маргарет Чан обяви, че разпространението на опасната болест в Мексико и Съединените щати представлява опасност за здравето на хората извън двете държави, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

 

„Когато става дума за грип, ситуацията се променя бързо. Вниманието но Световната здравна организация и работещите в тази сфера институции е насочено към получаване на непрекъсната информация за епидемията, към събиране на проби за изследване, които да докажат идентичността на вирус в новите случаи, към работа по създаване на ваксинален щам, който да служи като основа за създаването на ваксина, което е продължителен период. От СЗО ние получаваме непрекъснато информация”, допълни д-р Кунчев.

 

До колко рискова е страната ни?

 

Страната ни не е пряко засегната, както и страните в Европа, поне към момента. Не трябва да се подценява събитието, тъй като появата на нов щам на вируса, който има способността за бързо предаване от човек на човек, е едно от основните качества, необходими за развитието на епидемия, не дай боже на пандемия.