РИОКОЗ: Не спирайте децата от училище
РИОКОЗ: Не спирайте децата от училище / netinfo

Да не се прекратяват учебните занятия заради хепатита в ОУ “Христо Ботев” в Пловдив препоръча в писма до родители и Регионален инспекторат по образованието РИОКОЗ Пловдив.

От медицинска гледна точка хепатитът не се предава по въздушно- капков път, а по орално-фекален и при една висока лична хигиена заразяването е почти невъзможно, каза епидемиологът д-р Ели Кунчева. Това е записано и в отговор на писмото на родители на деца от трети “А” клас от ОУ”Христо Ботев”, които спряха децата си от училище миналите сряда и четвъртък. Те поискаха учебните занятия временно да бъдат прекратени до 1 ноември, а ромчетата от програмата за интеграция и десегрегация на малцинствата да бъдат отстранени от занятия.

Това не е в правомощията на РИОКОЗ, който изпрати медицинско становище до Регионалният инспекторат по образованието- оторизиран да реши дали временно прекратява занятията на децата от ОУ “Христо Ботев” или не. До момента в същото училище има само едно болно от хепатит момиченце, което е настанено в инфекциозна болница.