Режат пари за школски ремонти заради дело срещу МОН
Режат пари за школски ремонти заради дело срещу МОН / netinfo

Заради административно дело, заведено срещу министъра на образованието, намаляват парите за училищни ремонти в Разград, съобщи кметът на града Денчо Бояджиев. Началото на съдебния процес, стартирал по жалба на уволнени педагози от село Дряновец, спирало заповедта за закриване на школото, а с това и отпускането на 250 000 лв. по Програмата за оптимизация на училищната мрежа.

Във връзка със закриването на 4 учебни заведения в общината по Програмата за оптимизация на училищната мрежа община Разград очакваше 1 000 000 лв. Парите бяха разчетени за ремонти на 15 училищни сгради в региона, за обезщетения на уволнените учители и за разяснителна кампания за привличане на ученици от закритите в приемащите училища.

Междувременно педагози от едно от закритите учебни заведения – ОУ"Христо Ботев" – село Дряновец – заведоха дело срещу МОН в административния съд заради уволненията си. Те настояват да бъдат преназначени в училището, където са пренасочени техните ученици. Делото стопира заповедта за закриване на школото, а с това и отпускането на 25% от очакваната от просветното ведомство сума, обясни кметът на Разград Денчо Бояджиев. Общинските съветници решиха намалението на средствата с 250 000 лв. да бъде отразено пропорционално на първоначалното им разпределение.