Режат от премиите на 41 прокурори
Режат от премиите на 41 прокурори / netinfo

41 прокурори от общо 262-ма в Пловдивската апелативна зона ще получат орязани премии в края на годината заради допуснати недостатъци в работата, върнати за доразследване дела и присъди „невинен” по техни обвинителни актове. Това съобщи говорителят на Апелативна прокуратура прокурор Пенка Богданова. Честа грешка, довела до връщане на дело за доразследване е бъркане на имена на пострадали, на извършители, на свидетели, предложения за сваляне на наказателна отговорност по обвинения, за които законът не предвижда такава възможност и неизползване на цялата мощ на прокуратурата за доказване на обвинението.

Най-много наказани с намаляване на процента допълнително финансово стимулиране са прокурорите от Пловдивската районна прокуратура, където при работещи 46 магистрати, 15 са санкционирани. Шестима от Окръжна прокуратура влизат в черния списък и един от Апелативна прокуратура - Пловдив.

Размерът на намаляване на възнаграждението е от 15 до 20 %, само в един случай прокурорът въобще няма да получи премия. Предприетите мерки са одобрени от Главна прокуратура.

Оправдателните присъди в подопечните на Апелативна прокуратура Пловдив са 271 от общо 8 870, което е 3.1%, а върнатите за доразследване дела съставляват 4.9% от общо 7 264, по които са внесени обвинителни актове в съда.

Други новини от Плоевдив