Резервът на Здравната каса от 269 млн. лева стои непокътнат
Резервът на Здравната каса от 269 млн. лева стои непокътнат / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Резервът на Здравната каса от 269 млн. лева стои непокътнат
65099
Резервът на Здравната каса от 269 млн. лева стои непокътнат
  • Резервът на Здравната каса от 269 млн. лева стои непокътнат

Вероятно 92 млн. лева са средствата, събрани в повече от здравни вноски през 2012-а година, а не около 50 млн., както се твърдеше в края на годината. Това стана ясно по време на първото редовно заседание на Парламентарната здравна комисия в 42-ото Народно събрание, на което комисията в продължение на часове изслушва управителя на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков. От думите му стана ясно, че към момента неразплатените към болниците средства възлизат на 213 700 лева, но резервът на Здравната каса от 269 млн. лева стои непокътнат.

По време на изслушването на шефа на касата стана ясно още, че ще се стигне до преразход на средствата за онколекарства, тъй като ще са нужни още около 30 млн. лева. Според Цеков обаче тези средства не е редно да се взимат от резерва на касата, а би било по-логично да се набавят от надсъбраните приходи от здравни вноски. Въпросът дали нещо би попречило на шефа на касата да използва тези пари, председателят на комисията и депутат от ДПС Нигяр Джафер коментира така: „Най-вероятно го травмира стила на Симеон Дянков, който прибираше всичко и в момента той е поставен пред избора сам да реши какво да прави. Той дори не би трябвало да пита нас, а Надзорния съвет най-вероятно”.

По въпроса дали обаче ще бъде поискана оставката на д-р Цеков или пък той ще бъде отстранен, Джафер поясни, че съвсем скоро предстои решение на народните представители.

„Политическото мъжество има различни форми. Има много проблеми, те трябва да се решават в режим на диалог. Проблемът тук е, че позицията на Българския лекарски съюз е категорична, че те няма да преговарят с този управител. За мен беше странно, че министърът на здравеопазването трябва да иска достъп до информация по закона за достъп до обществена информация. Т.е. тук има една ситуация, която беше типична за Стефан Константинов - има страхотен проблем с комуникацията с други важни институции. Със здравната комисия аз заявявам, че той няма проблем”, обясни Джафер.

От своя страна Цеков бе категоричен, че ако Народното събрание му поиска оставката, това ще бъде чист политически акт. По думите му всички негови действия са били законово обосновани и професионални. От отчета, който шефът на касата представи пред Здравната комисия, стана ясно, че бюджетът на касата към момента е изпълнен на 50 % по всички параграфи, което говори, че бюджетната рамка е спазена.