Ревизоро: Журналистите винаги са били подслушвани
Ревизоро: Журналистите винаги са били подслушвани / снимкa: Sofia Photo Agency

Докато националното радио и националната телевизия получават бюджет, който подсигурява абсолютно всички необходими разходи за функционирането на тези две институции, а рекламите са допълнителен бонус, то всички останали медии ще са в друга агресивна среда. В нея се плаща за предавания, за предаватели, за наеми, заплати, като се взима само от частта рекламни приходи, за да се издържа цялата им дейност, а двете държавни медии ги получават от държавата. Такова мнение изрази в предаването „Пропаганда” Емил ДимитровРевизоро. Той направи този коментар във връзка с наложеното от Варненския окръжен съд условно наказание "лишаване от свобода" за три години с петгодишен изпитателен срок на бившия редактор на Радио Варна – Стоян Чешмеджиев. Това наказание е наложено на Чешмеджиев за престъпление по служба по повод изграждането на допълнителен радиопредавателен комплекс в село Българево, община Каварна.

По думите на Димитров, в момента, в който кметът на Каварна Цонко Цонев разбира, че се иска площ за изграждането на още един предавател на Българското национално радио на територията на Варна, той лобира за националното радио и успява да убеди Общинския съвет да се разреши този терен. „В момента, когато разбира, че става въпрос за измама, предприема всички законови стъпки тази сделка да се развали, имотът да се деактува и този човек да бъде даден на съд”, обясни Емил Димитров.

На въпрос за какво са му били тези 50 декара на Стоян Чешмеджиев, Емил Димитров отговори така: „Аз не мога да гадая защо са му били, но очевидно не са били за радио цел или за това, за което той е бил упълномощен да преговаря”, обясни Димитров. Той смята, че присъдата, наложена от Варненския Окръжен съд на Стоян Чешмеджиев е затова, че някой се е опитал да излъже органите на местното управление и местната администрация. Община Каварна се е подлъгала, разрешила е, а после е предприела всякакви действия, за да възстанови справедливостта.

19 години след началото на прехода политическата полиция под една или друга форма продължава да подслушва. С тези думи Емил Димитров - Ревизоро коментира скандала със ДАНС. „Журналистите винаги са се слушали и винаги ще бъдат слушани. Той припомни, че след като си е тръгнало правителството на Иван Костов се е появила разработката „Асистенти”. В нея е имало около 40-50 подслушвани човека от България, сред които също е имало журналисти.

„За всички, които са навътре в нещата е ясно, че от 2005 година съответните служби, ДОИ и ДОТИ бяха заети само с това да се занимават с такава несвойствена дейност. Дори имаше случай, когато криминална полиция в София не можеше да се занимава с оперативни задачи и да следи престъпниците, защото тези две служби изобщо не отпускаха щат, не можеше да се даде заявка до тях и те вършеха тази работа”, обясни Димитров.

„Политическа полиция е имало, за съжаление се оказа, че ще я има. Помните и Филчев го слушаха уж по случайност, забравили да изключат съоръженията, и предишния прокурор Татарчев, който по конституция не трябва да бъде третиран по този начин, но слушаха негова позната, която беше лекарка в Правителствена болница. Това нещо не е спирало през годините, но по някакъв начин трябва да му се сложи карй и трябва да има контрол, но до този момент ефективен контрол няма.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.