Ревизия на конгреса на НДСВ би спасила авторитета на лидера
Ревизия на конгреса на НДСВ би спасила авторитета на лидера / netinfo

Единственият изход от скандала в НДСВ, който би могъл да запази авторитета на Симеон Сакскобургготски и в същото време да преодолее напрежението в партията, е да бъдат ревизирани решенията на конгреса, дори прегласувани. Това коментира в „Денят” на Дарик социологът Антоний Гълъбов.

Според него обаче едва ли лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски ще избере това „единствено грамотно политическо решение”. По-вероятно било той да се лиши от част от народните си представители.

Случващото се в НДСВ беше заложено на парламентарните избори през 2005 година, които НДСВ загуби, а БСП не успя да спечели, смята Антоний Гълъбов. Според него още тогава е бил създаден дисбаланс, който рано или късно е щял да обтегне отношенията между различните корпоративни представителства в тази партия. „За разлика от началото, когато юридическото лоби изглеждаше по-необходимо отколкото бизнеса, в момента е очевидно, че единственото, което крепи НДСВ, са бизнес интересите, намерили своето представителство през Милен Велчев”, каза Гълъбов.

Запитан дали кризата в НДСВ е началото на края на тази партия, социологът подчерта, че това зависи единствено от финансовите интереси, които засега продължавали да бъдат лоялни към част от фигурите в НДСВ. Според Антоний Гълъбов, ако на местните избори НДСВ претърпи тежка загуба, тези финансови интереси, които продължавали да са задължени по някакъв начин на управлението „Сакскобургготски”, вероятно ще потърсят нови свои представители. Това ще бъде окончателният край на политическия проект НДСВ, прогнозира социологът.

Според Гълъбов проектът НДСВ е изиграл ролята си, тъй като целта му не е била създаването на либерална политическа формация, а да се подложи на качествена преоценка всичко, постигнато преди това и да изправи пред сегашната криза дясното пространство. НДСВ се оказа успешен сценарий, независимо от това, че вече приключва, допълни Антоний Гълъбов.