Ресторантите отново затварят 
Ресторантите отново затварят  / iStock/Getty Images
Алибегов пред dariknews.bg: Здравните власти да гарантират, че затварянето ще бъде за 10 дни
Бизнесът настоява здравните власти да гарантират, че затварянето ще бъде за 10 дни. Това каза за dariknews.bg съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

От Асоциацията настояват освен да бъде спазен обверният срок на затваряне, държавата да предвиди компенсации за потърпевшия бизнес и за служителите.

Алибегов допълни: „Вече не останаха и служители. Масово напускат. Отворихме и заредихме всичко преди 10 дни, сега пак затваряме.“

Той беше категоричен: „Бизнесът ни е против затварянето, но след като това се налага, с цел да се запази здравето на българите, то поне да затвори всичко, а не само заведенията.“

Ресторантьорите поискаха 14-дневен пълен локдаун 

Ден по-рано, от Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) заявиха, че настояват за въвеждане на строга и всеобхващаща двуседмична карантина. В писмената си позиция те посочиха: Подобен период на блокиране е възможен само, ако той обхваща абсолютно всички обекти и държавни институции, с изключение на тези от първа необходимост.