/ / iStock/Getty Images
От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 10%, след това към сумата ще бъде добавена и 60-левовата добавка, съобщи БНР. Това гласува окончателно бюджетната комисия в парламента. Тя одобри текстовете за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване. От 1 октомври ще има преизчисляване на пенсиите, което ще увеличи средствата за около 720 000 пенсионери.

Депутатите взеха решение от 1 юли минималната пенсия да бъде 467 лева, а максималната – 2 000 лева. Най-сериозен спор предизвика текстът, според който от 1 октомври максималната пенсия ще се увеличи до 3 400 лева. Георги Ганев от Демократична България предложи таванът да е 2 500, а Кирил Ананиев предупреди, че друго правителство ще трябва да изпълнява записаното от настоящото, което предизвика диалог между двамата.

"Сега, в края на този парламент, в края на мандата на това правителство, да се предвиждат реформи, които ще действат през следващите четири години, за мен е несериозно", посочи Ананиев.

"Г-н Ананиев, вие готов ли сте да ми разпишете запис на заповед, която да зависи от това, че след следващите избори ще има правителство с мандат от парламента. Защото аз мисля, че това е чиста спекулации и всичките ми очаквания са, че няма да има", отбеляза Георги Ганев.

Остра полемика предизвикаха и предложенията за увеличението на средното ниво на пенсиите, както и дали добавките за COVID-19 трябва да бъдат част от основната пенсия или да бъде оставена като добавка.

Очаква се следващата седмица текстовете да влязат и в пленарната зала, за да бъдат окончателно потвърдени.
БНР