Решението за експулсиране на Боевски било взето преди година
Решението за експулсиране на Боевски било взето преди година / снимка: БГНЕС, архив

„Знаех, че Гълъбин Боевски ще се прибере в България, но не очаквах да е точно на тази дата", заяви Ивайло Дерменджиев, адвокатът на олимпийския шампион, в предаването ДИКOFF.

„Изненадах се, че точно на тази дата се прибра. Научих, че е пристигнал от ваш колега, журналист, който ми се обади по телефона", заяви Дерменджиев.

Според адвоката в случая не може да се говори за амнистия, нито за помилване, а става въпрос за конкретната процедура по експулс, която е започната и завършена във всичките инстанции в Бразилия.

Оказва се, че решението да бъде експулсиран е било взето още преди година. По думите на адвоката става въпрос за един акт, който е напълно в съзвучие с бразилското законодателство.

„Главният прокурор на Бразилия даде становище, че лицето Гълъбин Боевски не представлява опасност за държавата и не може да се укрие и той даде положително становище по неговото освобождаване още тогава. Това беше може би преди година", обясни адвокат Дерменджиев.

Запитан дали е възможно да има сделка с прокуратурата, адвокатът заяви, че дълбоко се съмнява.

„Миналата година 12-13 българи са се прибрали по същия начин у нас. Това е нормална, законна процедура, минала е през всички етапи, съгласувана е с нашето посолство в Бразилия", заяви адвокат Дерменджиев.