Решението за Двореца в Балчик - юридически правилно
Решението за Двореца в Балчик - юридически правилно / Снимка: Sofia Photo Agency

Според министър Стефан Данаилов решението на Министерския съвет от 23 август, с което на Софийския университет бяха дадени само 11 декара от Ботаническата градина в Балчик, а на Министерството на културата – 183 декара, е юридически правилно.

Данаилов направи кратка ретроспекция на целия спор, който тече от години, като акцентира на заповед от 1992 година, когато министър на финансите е бил Иван Костов. Според тази заповед Министерството на културата получава безвъзмездно права върху парка в Балчик.

Министърът на културата обвини Софийския университет в безстопанственост в последните години. В същото време каза, че Министерството на културата от 1999-та до 2003 година е превело на Университета близо 500 000 лева за поддръжка на градината, отделно министерството е инвестирало над 1 милион лева.

Според Стефан Данаилов Ботаническата градина, заедно с Двореца и всички останали постройки, е на територия от 70 декара, като 60 са на Министерството на културата, а 10 – на Софийския университет. Останалите 120 декара всъщност са безстопанствена земя.

Данаилов твърди още, че през месец юни тази година се е срещнал с ректора на Алма Матер проф. Боян Биолчев и му е предложил споразумение, в което осемгодишната съдебна сага между двете институции да бъде прекратена, но до спогодба така и не се е стигнало.

Отново съм готов на човешки диалог и да отворя вратите на целия парк за изследователски цели, за да работят там ботаниците спокойно, каза министър Стефан Данаилов.