Решава се кой ще управлява Пловдив
Решава се кой ще управлява Пловдив / снимкa: Sofia Photo Agency

Предсрочно освобождаване на председателя на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев /ГЕРБ/ и промени в наредбата за общинската собственост, които ще изземат правомощията на ресорния заместник-кмет от ВМРО Петко Атанасов да се разпорежда с общинските имоти, ще гласуват на днешната си сесия съветниците в Пловдив. Заседанието е първото след разпада на управляващата коалиция ГЕРБ-ВМРО. Вотът по двете ключови точки в дневния ред ще покаже дали ще сработи формираното около ГЕРБ ново мнозинство, в което участват “Атака”, ДСБ, СДС, ССД и Граждански съюз за Нова България. Те имат 26 гласа в 51-членния местен парламент, но не е изключено скандалите и политическите совалки за привличане на някоя от малките десни партии да доведат до ново преструктуриране и управленска коалиция в друг формат – около ВМРО и БСП, която ще подкрепя кмета Славчо Атанасов.

Съветниците от неговата партия ВМРО и от левицата, заедно с двамата съветници от Земеделски народен съюз “Александър Стамболийски” подписаха искането за смяна на председателя Йордан Кюмюрджиев, който е и лидер на ГЕРБ в града. Очаква се те да получат подкрепата и на двамата съветници от ДПС. Мотивите са – тоталитарен подход при ръководенето на сесиите, манипулиране на работата в постоянните комисии, опити за предрешаване на гласуванията чрез знаци и подканяния и обслужване на гравитиращи около него икономически интереси. Сред аргументите за свалянето на Кюмюрджиев доскорошните му коалиционни партньори сочат и неизпълнение на задълженията като председател на Общинския съвет, визирайки бойкота му на официалния коктейл даден от кмета за Деня на Съединението, който е и празник на града.

Според Кюмюрджиев, искането за неговото сваляне от поста е ответен удар на готвеното отнемане на правомощията на зам.-кмета по общинската собственост да се разпорежда с общинските имоти и прехвърлянето им на районните кметове, както това е предвидено в промените на Закона за общинската собственост. Според него опитът за преврат в Общинския съвет няма да успее, новото мнозинство ще работи по-добре без ВМРО, а оттук нататък общинската собственост ще се продава само чрез явни търгове.

Кметът Славчо Атанасов заяви, че орязването на правомощията на заместника му по общинската собственост ще превърне и самия него в представителна фигура без управленски лостове и попита дали Бойко Борисов би приел подобно предложение в София.

Новата коалиция около ГЕРБ се готви да напусне залата при гласуването за смяната на Кюмюрджиев и това издава техния страх и несигурност в подкрепата, която имат заяви председателят на групата съветници от ВМРО Илко Илиев, който е спряган за поста. Според него, при тайно гласуване поне четирима от новото мнозинство щели да дадат вота си за прекратяване правомощията на сегашния председател. Съветник от малка дясна партия окачестви тази прогноза като опит за активно мероприятие. Илиев пък предупреди, че дори при неуспех, ВМРО няма да се примири с оставането на Кюмюрджиев и повтори тезата си, че той се опитва да създаде втори властови център и да постави “на колене” кмета Славчо Атанасов.