Ремонтират девет стари кораба на Военноморските сили
Ремонтират девет стари кораба на Военноморските сили / БГНЕС, архив

Министерството на отбраната е обявило обществена поръчка за ремонт на девет стари кораба, които са на въоръжение във Военноморските сили.

Общата стойност на ремонтните дейности е 4,7 млн. лева с ДДС. Средната цена на ремонта на един плавателен съд ще е около половин милион лева.

Израел с оферта към армията ни за F-16 втора ръка

Доковият ремонт на старите кораби ще стане поетапно, като още през 2016 г. трябва да бъде отремонтиран един от тях. През 2017 г. и 2018 г. трябва да бъдат ремонтирани по два кораба, през 2019 г. - три и още един през 2020 г. Сред ремонтирани плавателни съдове ще бъдат: учебно-спомагателен плавателен съд, противопожарен кораб, танкер-бункеровчик, транспортен кораб, можеш да превозва до три средни танка, фрегата, спасителен кораб.

Обсъждат варианти за покупка на изтребители - "Грипен", "Юрофайтър" и "Ф-16"

Основният ремонт на плавателните съдове ще включва и пребоядисване, както и възстановяване на нарушената водопроницаемост. Като гаранционния срок за пребоядисаната подводна част на корабите трябва да е минимум 36 месеца.

Ръководеното от военния министър Николай Ненчев ще направи предварителен подбор на желаещите да ремонтират военната техника. Като кандидатите трябва да са изпълнили минимум две идентични услуги в последните пет години. Само избраните кандидати ще могат да подадат и финансови оферти.

Източник: БГНЕС