Особено опасно и горещо беше времето днес. От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха червен код за жега и високи температури в Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Хасково. В останалата част от страната бе обявен оранжев код. Термометрите на места скочиха до над 40 градуса. Стигна се до температурни рекорди. 

прогноза за времето 2 август
НИМХ

41,6 градуса на сянка бяха отчетени в Русе, съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Измерването е направено в късния следобед. В 15.15 часа термометрите са показвали с един градус по-ниска температура - 40,6. Досега най-горещо на 2 август е било през 1965 г. - 40 градуса, а най-ниска е била температурата през 1989 г. - 13,7 градуса.

жега време София слънце лято
Георги Димитров

В Ловеч са измерени рекордните за това лято 40,9 градуса на сянка, съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория в града. Тази максимална стойност термометрите са показвали към 16.30 ч.

Заради жегата по рано през деня от общината раздаваха на гражданите безплатно минерална вода. По нареждане на кмета Корнелия Маринова предприеха и оросяване на основни площади и улици в града. От пресцентъра на общината съобщиха, че целта е била предотвратяване на прекомерно затопляне на въздуха и пътната инфраструктура.

жега лято термометър
/ iStock/Getty Images

Измереният температурен максимум днес в Силистра е 39 градуса, показва справка от метеорологичната обсерватория. Това е температурен рекорд за датата 2 август - втори за днешния ден. Първият бе регистриран в 15.45 часа - 38.6 градуса.

Предишният рекорд за 2 август 36.4 градуса е регистриран през 1998 година. Най-високата температура през август е измерена на 7 август 2012 година - 40.9 градуса.

Температурен рекорд отпреди 83 години бе подобрен и в Шумен. Около 16.00 часа е регистрирана температура от 38,8 градуса. 

В областния град вчера също е регистриран температурен рекорд от 36,4 градуса. На този ден пък най-топло е било през далечната 1946 година, когато са измерени 36 градуса.

жега време София слънце лято
Георги Димитров

В Хасково температурите прехвърлиха 40 градуса, съобщи дежурният синоптик. В 15 ч. в областния център са измерени 40.6 градуса.

В Сандански показанията на термометрите достигнаха 43 градуса, а в Пазарджик, Пловдив, Хасково, Чирпан и Стара Загора бяха отчетени 42.

Във Велико Търново жегата достигна 41 градуса

жега лято
iStock/Getty Images

През нощта ще бъде ясно и ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Вторник (3 август) преди обяд ще бъде слънчево. Никъде не се очаква червен код. В част от страната (8 области) е обявен оранжев код за горещо време - Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. Там се очакват температури между 38 и 40 градуса. В останалата част на България кодът е жълт, а очакваните температури ще са между 35 и 37 градуса. Единствено във Видин няма опасност от жеги и там кодът е зелен, сочи НИМХ.

прогноза за времето 3 август
НИМХ

След обяд на места, главно в планинските райони, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, локално интензивни валежи и ще прегърми. Ще продължи да духа до умерен вятър от запад-северозапад и с него в северната половина от страната дневните температури ще се понижат, но ще остане горещо. Привечер вятърът ще отслабне и ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще са от 34-36 градуса в северозападните райони от страната до 40 градуса на места в Южна България.

Преди обяд над планините ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотрайно. Локално са възможни временно интензивни валежи и гръмотевици. Ще духа умерен северозападен, по високите и открити части - силен западен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 29 градуса, на 2000 метра - около 21 градуса.

горещо жега време топло слънце
iStock/Getty Images

Над Черноморието ще бъде слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Максималните температури на въздуха ще са между 30 и 35 градуса. Температурата на морската вода е 24 - 27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Захлаждане у нас ще настъпи към края на седмицата, а температурите ще се върнат към нормалните за периода стойности. Това захлаждане обаче няма да дойде безпроблемно. В четвъртък и петък на места ще има силни гръмотевични бури и голяма вероятност за градушки.

През почивните дни вече ще е по-спокойно, без валежи и с температури до 35-36 градуса.

лято
iStock/Getty Images

НИМХ, БТА