Реки в Югоизточна България преливат
Реки в Югоизточна България преливат / netinfo

Реки в Югоизточна България са излезли от коритата си вследствие на обилните валежи в страната през последните дни. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите, като се позоваха на експертни данни от Басейнова дирекция - Варна.

В района на Несебър и село Ахелой реките Хаджийска и Ахелой са залели част от пътищата Каблешково – Поморие и Каблешково – Ахелой. Има скъсани диги по реките Хаджийска и Бяла. Поради високите морски вълни част от корекцията на река Дяволска е отнесена. Река Велека при село Кости е преляла и е засегнала голяма част от къщите в селото, а река Вая се е разляла в устието си. При бурята е бил прекъснат мост в района на безименно дере между Иракли и Емона. Служители на ГЗ извършват укрепващи дейности и кам момента ситуацията е овладяна.

Няма данни за завишения в нивата на реките и язовирите, както и за разливи и нанесени щети на териториите на останалите три басейнови дирекции.

През денонощието е регистрирано покачване на нивото на река Дунав, като най-голямо е било то при Видин - с 54 см, Лом – с 56, и Оряхово – с 30 см.