Река Джебелска залива незаконни кравеферми
Река Джебелска залива незаконни кравеферми / снимка: DarikNews.bg, архив

Кравефермата, залята от придошлите води на река Джебелска, е незаконно построена, установи проверка на специалисти от областната администрация, и собственикът й няма основание да претендира за възстановяване на щетите.

Постройката се намира в самото корито на реката, на метри от водата и позиционирането й на такова място крие потенциална опасност, категорични са експертите.

Подобен е случаят и с останалите животновъдни ферми върху речната тераса. Те са издигнати върху земеделска земя, отвоювана някога от реката с помощта на залесителни мероприятия. Преди години там са били засадени тополи и коритото на реката е било изместено. След изсичането на дърветата обаче то постепенно се е върнало в старите си граници. А собственикът на земята, в лицето на общината, е имал ангажимента да контролира това и да не допусне строителство в рисковата зона.

Аналогичен е случаят и с моста при село Градинка, община Момчилград. Там след унищожаването на противоерозионния пояс реката е изяла брега и е подкопала основите на моста. Подобен пример имаше и в околностите на Кърджали преди време. В началото на 90-те години бяха изсечени акациите по пътя за язовира и това, според специалистите, е една от причините за активиране на голямото свлачище край Енчец.