Река Дунав достигна критични нива, може да залее Лом
Река Дунав достигна критични нива, може да залее Лом / снимки: пресцентър Община Лом

Река Дунав достига критични нива и е на път да залее Лом. Нивото на водата вече е 783 см, реката е на метри от хотел „Транспимпекс" и на път да залее Дунавския парк. Централният понтон е откъснат, под водата останаха и основите на изграждащата се кейова стена, чието строителство не можа да бъде извършено в срок.

В Лом беше въведен денонощно наблюдение на дигите. Градоначалникът Пенка Пенкова свика Координационния щаб за защита на населението от наводнение и разпореди подготовка за изграждането на първата дига, която да предпази централната част на Лом от наводнение. Денонощното наблюдение се осъществява от пет поста, които наблюдават дигите край Орсоя и Добридол, от Станево до Долни Цибър, в района на пристанищния комплекс и устието на река Лом. Дигите между Орсоя и Добридел предпазват помпената станция, която осигурява подаването на питейна вода за града. Въпреки нарушената цялост на съоръжението в някои участъци, дигата е в добро състояние и ще издържи високи води на река Дунав, категорични са от „Гражданска защита".

„Имаме пълна готовност, съвместно с Пристанищния комплекс и „Гражданска защита", да изградим първата защитна дига при ниво на реката от 820 см. Следим внимателно обстановката и засега сме в състояние да изпълним всички мероприятия, предвидени в общинския План за действие при възникване на наводнения",  заяви кметът. Заради необичайно високите води на река Дунав вече почват да се наводняват и мазета на къщи и блокове в централната част на града и в кв. "Младеново".

Река Дунав достигна критични нива може да залее Лом
netinfo

През пролетта на 2006 г. Дунав достигна невижданите 985 см при Лом. Реката заля крайбрежната зона, под водата останаха митницата, два хотела, жилищни и административни сгради, а пристанището преустанови работа. Централната градска част на Лом  бе спасена от наводнение благодарение на спешно изградените четири насипни диги в района на пристанището и отводнителни мероприятия в района на помпената станция край устието на река Лом.

За защита на Лом от наводнение и укрепване на свлачищната крайречна градска зона, през декември 2008 г. започна изграждането на 800-метрова кейова стена. Проектът е на стойност около 10 млн. лева и се финансира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Аварийното брегоукрепващо съоръжение трябваше да изградено до ноември 2009 г., но високите води на реката и проблеми с финансирането попречиха този срок да бъде спазен.