Регистрираха високи норми на озон в Стара Загора
Регистрираха високи норми на озон в Стара Загора / cнимкa: Dariknews.bg, Стара Загора
Регистрираха високи норми на озон в Стара Загора
31088
Регистрираха високи норми на озон в Стара Загора
  • Регистрираха високи норми на озон в Стара Загора

Превишени норми на озон са регистрирани в Стара Загора. От 8.00 до 10.00 ч. алармения праг от 240 микрограма на кубичен метър са били завишени. Най-високата средночасова стойност е 358,37 микрограма на кубичен метър.

Причини за настъпилите превишения са рязко повишаване на слънчевата активност, повишаване на налягането, безветрие, каза за Дарик директорът на Регионалната екоинспекция Пенка Начева. „Основно превишенията се получават когато в атмосферата настъпят фотохимични процеси на преобразуване и взаимодействие между озона и други замърсители, т.е. кислородът в атмосферата в резултат на определени условия приема една молекула от другите замърсители и по този начин се образува озон", обясни тя.

Очаква се по-продължителен период на задържане на наднормените нива на замърсителя озон в атмосферния въздух. Очаква се превишения на алармения праг в жилищни зони в източната част на Стара Загора.

От екоинспекцията препоръчват в часовете с наднормени стойности да се избягва продължително излизане на открито; да не се провеждат на открито занятия с децата от детските заведения; да се избягва напрегната физическа дейност на открито.

Новини от Стара Загора