Реформите в МВР - акцент в работата на НС през новия сезон
Реформите в МВР - акцент в работата на НС през новия сезон / снимка: Sofia Photo Agency

Увеличаване на доходите, ускоряване на реформата в здравеопазването и МВР и осигуряване на условия за усвояване на средствата от еврофондовете са сред приоритетите на управляващите за новия парламентарен сезон. Това стана ясно на първото заседание на Народното събрание след Великденската ваканция.

От опозицията пък констатираха, че управляващите вече са в предизборна кампания и поискаха конкретни действия в борбата с престъпността.

За летния политически сезон левицата поставя основен акцент върху увеличаването на пенсиите и намаляването на риска от бедност сред възрастните хора, заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. Той каза, че по пътя си за преодоляване на разочарованието у хората и поддържане на сигурността в коалицията и страната, управляващите ще се стремят да осигурят условия за реализиране на актуализираните управленски приоритети чрез законодателни промени. Имаме волята не просто да стигнем до края на мандата, а да реализираме политика, гарантираща стабилността на страната, заяви Ангел Найденов.

Председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов посочи сред приоритетите за жълтите създаване на агенция за храните и приемане на новия семеен кодекс.

Лютви Местан от ДПС се обяви за нови политики в здравеопазването. Той констатира, че са угаснали надеждите за предизвикване на предсрочни парламентарни избори.

Йордан Бакалов от ОДС попита какво чакат управляващите – предпазна клауза ли – за да заговорят конкретно за промени в политиката си. По думите му страната ни се е превърнала в боксовата круша на Европа.

Според лидерът на ДСБ Иван Костов левият завой в управлението ще е завой към бедност и разслоение. Това е опасна игра с условия за повече корупция и окупиране на властта от организираната престъпност, заключи той

И Иван Костов, и лидерът на Атака Волен Сидеров обявиха, че стартира предизборната кампания на управляващите, което не било почтено спрямо българските граждани, които искали истински промени.

Преди изказванията на представители на парламентарните сили мнозинството отхвърли за пети път искането на Филип Димитров от ОДС в седмичната програма на депутатите да влезе обсъждането на законопроект, уреждащ конфликта на интереси, насочен по думите на Димитров срещу шуробаджанащината по високите етажи на властта, която била довела страната ни до "състояние на постоянен резил".

Не беше прието и искането на Мартин Димитров, депутат от същата ПГ, в дневния ред на парламента да залегне разглеждането на законодателна промяна за намаляване с десет пъти на минималния изискуем капитал за образуване на фирма.

Борис Николов пък остава народен представител от левицата, въпреки завръщането зад депутатската банка на Радослав Гайдарски, заради избора на Михаил Миков за вътрешен министър.

На работа в парламента днес са всички вече бивши министри, без Румен Петков.