Реформаторският блок се събра на Първа софийска среща
Реформаторският блок се събра на Първа софийска среща / снимка: БГНЕС, архив

С минута мълчание в памет за загиналите в Украйна започна Първата софийска среща на Реформаторския блок в зала 3 на НДК. Членът на ИС на РБ Петър Москов заяви в приветствието си, че предстои в следващите месеци Блокът да влезе в първата си сериозна битка с важни последици за България, визирайки предстоящите през май избори за Европарламент.

Искаме да има демокрация с правила, да има конкурентна пазарна икономика, законност и правов ред, както и ефективно членство в ЕС, заяви Москов. Той категорично отрече РБ да е финансиран от Турция или Ердоган, каквито твърдения е имало и отбеляза, че София е мястото където Блокът би трябвало да нанесе основния си „удар”.

Говорителят на Реформаторския блок и председател на ДСБ Радан Кънев каза, че хората, които наричаме десни, вярват в труда, в учението, в семейството си. „Имат ли избор в днешна България тези хора? - Имат, и те го направиха не с бюлетина. Повече от половината работещи българи са извън България”, заяви Кънев. По думите му лидерите от РБ са лидери на хора, които вече са извън България.

Те направиха другия избор, заради това, че в България няма правила, няма сигурност за семействата им, няма качествено образование и здравеопазване, мотивира се Кънев. Ние можем обаче да бъдем техният глас, и силата, която ще ги върне обратно към тяхната родина, добави той.

Според икономиста Георги Ганев, който е член на Гражданския съвет, икономиката на страната се държи възхитително добре, в условията на тази политика. Той отбеляза, че е избрал Реформаторите заради факта, че в него се обсъждат на първо място идеи, а след това събития и хора, предаде БТА.

Реформаторският блок предлага идеи за това как България да стане по-добро място за живеене, добави Ганев. Председателят на Софийския изборен щаб Вили Лилков представи екипа, с който ще работи в следващите месеци, като отбеляза, че в него влизат представители от всяка политическа партия. По думите му започнало е изграждането на щабовете по райони.