Реформаторите нямали уговорка как да гласуват за въпросите на Плевнелиев
Реформаторите нямали уговорка как да гласуват за въпросите на Плевнелиев / снимка: БГНЕС, архив
Реформаторите нямали уговорка как да гласуват за въпросите за референдума
81196
Реформаторите нямали уговорка как да гласуват за въпросите за референдума
  • Реформаторите нямали уговорка как да гласуват за въпросите за референдума

Парламентарната група на Реформаторския блок не е имала предварителна уговорка кой и как да гласува. Това обясни депутатът от реформаторите Петър Славов.

По-рано в пленарната зала изненадващо парламентарната група на реформаторския блок гласува с „въздържал се” и „против”, с което се бламираха два от въпросите на президента за мажоритарния вот и задължителното гласуване.

„По първия въпрос дадохме предложение за редакция, което според нас беше коректно. Хубаво е като се питат хората, да е ясно какво ги питаме. По този начин зададен въпросът видяхте колко тълкувания имаше в зала, т.е. всеки го разбира по свой си начин. Ние дадохме нашето разбиране за реален мажоритарен елемент, работеща преференция, но залата го отхвърли. Съответно ние подкрепихме нашето предложение и не подкрепихме останалите.подкрепихме категорично електронното гласуване. По отношение на задължителното гласуване, групата гласува шарено. Част от колегите бяха „за” , други имаха определени съображения да се въздържат или да са против. Нашето гласуване не мисля, че беше изненада. Искахме да има яснота”, коментира Славов.