Редица селища в страната избират кметове на балотаж
Редица селища в страната избират кметове на балотаж / cнимка: Sofia Photo Agency

Днес е вторият тур от частичните местни избори за кмет в няколко населени места в страната. В столичния район "Илинден" изборният ден ще се проведе в общо 40 избирателни секции - до балотаж в района достигнаха кандидатите на БСП и ГЕРБ. От 6.00 ч. до 20.00 ч. е забранена продажбата на алкохол в търговските обекти и в заведенията за обществено хранене на територията на този столичен район.

Балотаж има и в район „Източен" в Пловдив. 11,72% е избирателната активност до момента в районa. На втори тур в надпреварата останаха Яшар Асан от ДПС и Петър Петров от ГЕРБ. Изборният ден протича нормално, не са констатирани никакви нарушения, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Към 8.30 ч. избирателната активност е била едва 1,24%. За сравнение процентът гласували на втори тур към този час е почти същия спрямо първото гласуване.

Двама души са задържани в кв. "Столипиново" в Пловдив за "купуване" на гласове по време на частичните местни избори в града. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Задържаните са имали списъци с имената на около 700 души. Хората в списъците ще бъдат привлечени като свидетели, каза Цветанов.

Втори тур на частичните избори за кмет се провежда днес и в Раднево, град Бяла черква, община Павликени и село Горски сеновец, община Стражица. Балотаж се провежда и в брезнишкото село Кошарево.

Малко над 5 процента е избирателната активност към 8.30 часа в община Ракитово, където днес се провежда балотаж на изборите за кмет.

Кандидати на ГЕРБ и ДПС ще се борят днес за доверието и на избирателите в Дуловска община. На първия тур избирателната активност там беше почти 50 процента.

Спокойно и без нарушения е започнал изборният ден в общината, съобщават от ОИК-Дулово и от Областната дирекция на МВР в Силистра. В 7.00 часа са започнали работа всичките 42 избирателни секции. Право да гласуват в района имат 30 065 пълнолетни дуловчани. 24,7% е избирателната активност в Дуловската община на Силистренска област към 11.30 ч., съобщи председателят на ОИК - Дулово Илхан Ахмед.

По информация на полицията, в района не са установени нарушения на обществения ред. Една жалба за неактуализирани избирателни списъци е депозирана от ГЕРБ. В тридневен срок, както е по закон, жалбата ще бъде разгледана и препратена към служба ГРАО, чието е нарушението, каза Илхан Ахмед.